Primošten

Primošten je maleno mjesto nastalo na otoku u neposrednoj blizini obale, prepoznatljivo po autohtonim kamenim kućicama, crkvicama, uskim kalama mediteranskoga stila s bezbroj uvala i otoka.

Burna povijest mjesta počinje u 7. st. pr. Kr., no mjesto se s hrvatskim imenom Primošten spominje tek 1564. godine, a to je ime zadržalo sve do danas. Već je tada otočić s naseljem bio zaštićen obrambenim zidom. S kopnom bi dolazio u doticaj preko pokretnoga drvenog mosta, no kasnije je nasipom spojen, tj. premošten s kopnom. Od izraza premošten (u ikavskom govoru primošten), potječe ime za to novo naselje - Primošten.

Glavne gospodarske grane u mjestu Primoštenu dugo su bile poljoprivreda i stočarstvo. Od sredine prošloga stoljeća razvija se turizam, a Primošten postaje u jednim od vodećih turističkih odredišta na jadranskoj obali.

O teškom životu primoštenskih težaka svjedoče još i danas stare kuće prizemnice ― nakrivljene kućice bez prozora i najčešće bez soba jer bi se tek ponekad odvajale kuhinja i konoba od ostatka kuće. U takvim bi kućama stanovalo najmanje osmero ljudi. Stari je običaj bio da se prilikom početka gradnje u kut kuće zakopa novčić za sreću ili podaci o graditelju u boci.

Danas je Primošten poznat i po uzgoju maslinova ulja i vina. Primoštenski vinogradi sorte Babić nastali su na „škrtoj zemlji“ u kamenu (primoštenske čipke), a uz kilometre suhozida, oda su ljudskom radu i upornosti. Njihova slika izložena je i u zgradi sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku. Vinova loza na ovom području uzgaja se od 8. st. pr. Kr. kada su vinograde sadili Iliri i Liburni. Tradiciju su zatim nastavili Grci i Rimljani, a od 7. st. i Hrvati. 

Suvremeni Primošten vrvi živopisnim lokalima, malim dućanima i suvenirnicama raspršenim po uskim kamenim ulicama, a ljetna je atmosfera puna sportskih i zabavnih sadržaja. Sve to ispunit će goste lijepim uspomenama iz Primoštena.

Posjetitelji mogu uživati u svako doba godine u blagoj i zdravoj mediteranskoj klimi s 2.600 sunčanih sati godišnje te ugodnim prosječnim temperaturama, zimi od 7°C i ljeti od 25°C.

 

Od 9.9.2019. rezervacija smještaja isključivo moguća na upit.

Od 2.10.2019. storno nije moguć bez naplate 100% iznosa rezerviranog smještaja.

Hotel Zora smješten je 500 m od centra Primoštena i udaljen 50 m od mora.

https://hotelzora-adriatiq.com

Prijava: od 15 h
Odjava: do 11 h
Kategorija hotela: 3*
Broj soba: 324
Broj zgrada: 9
Broj katova: 3 (međusobno povezani liftovima)

Termin boravka: 11.-13.10.2019.

Cijene smještaja:

1 comfort soba – 1 osoba („sgl use“)
413,00 kn. po osobi dnevno

1 comfort soba – 2 osobe („dbl use“)
300,00 kn. po osobi dnevno

 

U cijene je uključeno: polupansion (buffet doručak i večera), pripadajući PDV i boravišna pristojba s prijavom. 

Doplata za ručak (ako nije uplaćena kotizacija za kongres): 75,00 kn. po ručku po osobi.

 

COMFORT SOBE ***

Comfort dvokrevetna soba, s mogućnošću dodatnoga ležaja i dječjega krevetića (na upit) - uz dodatnu nadoplatu. Na recepciji je moguće unajmiti sef i hladnjak.
 
U Comfort sobi nalaze se:
- kada ili tuš 
- telefon 
- satelitska televizija 
- balkon ili terasa 
- klima-uređaj i grijanje 
- stropni ventilator 
- sušilo za kosu
- besplatan Wi-Fi